Здравното ведомство категорично отрича , с които се манипулира общественото мнение

...
Здравното ведомство категорично отрича , с които се манипулира общественото мнение
Коментари Харесай

МЗ нахока Активни потребители заради данните за мръсните плажове

Здравното ведомство изрично отрича , с които се манипулира публичното мнение и посредством които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях, нарушавайки спокойствието на жителите в разгара на туристическия сезон

Министерството на здравеопазването излезе с позиция по отношение на изказванията на „ Активни консуматори “ за чистотата на водата по нашето Черноморие.

От там означават, че не одобряват за правилни данните от проучване по взаимна самодейност сред група „ Микробиологични опасности в околната среда, план SUMMIT “ на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и Асоциация „ Активни консуматори “.

Здравното ведомство изрично отрича публично оповестените данни,

с които се манипулира публичното мнение и посредством които се дискредитира работата на държавните институции

и доверието в тях, нарушавайки спокойствието на жителите в разгара на туристическия сезон.

" Държим да отбележим, че откривателите и създателите на изследването, чието предопределение е да са в интерес на потребителите, не са алармирали Регионалната здравна ревизия (РЗИ) Бургас, предоставяйки навреме информацията, с която разполагат, с цел да бъдат подхванати съответни ограничения, включващи информиране на обществеността и, при положение на нужда, краткотрайна възбрана за къпане. Нещо повече, информацията от страна на откривателите, е предоставена посредством обява на уеб страницата https://aktivnipotrebiteli.bg и публикувана от медиите на 17.08.2023 година, повече от две седмици след извършеното проучване.

Освен това не са предоставени протоколи за реда и метода, по който е извършено пробонабирането ", означават от Министерство на здравеопазването.

От там настояват още, че на всеки постъпил сигнал за неприятно качество на водите за къпане, прилежащи към съответен плаж, РЗИ-Бургас реагира бързо и провежда навреме пробонабиране и разбор на вода от посоченото в сигнала място за къпане, като при излизане на резултатите осведоми документално заинтригуваното лице и/или институция.

Това условие ясно обрисува компетентността по отношение на мониторинга на водите за къпане и още веднъж акцентира, че възникването на кратковременно замърсяване, следва да е обект на особено следене и при нужда, предприемане на ограничения.

Един от резултатите, оповестени през вчерашния ден от „ Активни консуматори “, касае Северния плаж на Царево, който е рекордьор по замърсяване с Escherichia coli - 20 666 клетки/100 мл или над 41 пъти над нормата!

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР